| Autor | Wiadomosc |
|---|---|
|
Justyna
Offline Przyjaciele Sztuczki: 27 Posty: 378 |
22-05-09 20:13
Napiszcie co umieją wasze psy. Ja zaczne:Tajfun umie *komendy: -siad -warój -stój -noga -powoli(luźna smycz) -ciagnij(np wózek pod górke, rower, albo mnie - czasem sie przydaje np w dogtrakking w którym zamierzamy startować) - do mnie -do nogi z obchodzeniem -do nogi z obrotem *obedience -noga na kontakcie ze smyczą i bez smyczy -zwroty w marszu -siad,waruj, stój w marszu -zostawanie w siadzie, warowaniu, staniu z ,,widokiem przewodnika" -zostawanie w siadzie, warowaniu, staniu bez ,,widoku przewodnika" -wysyłanie kierunkowe(na przód, w lewo, w prawo)np do kwadratu -aport formalny -aport przez przeszkode - cofanie -zmiana pozycji na odległość *frisbee&dog dance -flip 180st -Passing -Zig-zag -overki przez noge, ręke, plecy, leżącego przewodnika, uniesione nogi w kształcie litery v- wszystko ze złapaniem dysku -wybicie z uda i pleców(czasem boli) -slalom między nogami przodem -slalom miedzy nogami tyłem -obroty synchroniczne -obroty w miejscu - chodzenie tyłem między nogami -przebieganie pod nogami -chodzenie bokiem w lewo -hiszpański step -tarzanie w lewo i prawo -czołganie przodem i tyłem -stanie na dwóch łapach -dookoła przewodnika przodem i tyłem -opieranie dwóch przednich łap o przewodnika -chodzenie tyłem *agility -tunel twardy -tunel miekki -slalom -palisady -opona -hustawka -kładka -tunel miekki -stół *inne sztuczki -proś -target nosa, reki, kolana... -podnoszenie łap -bieg przy rowerze -ciągnięcie roweru -zdechł pies -przynoszenie miski -włączanie światła -przynoszenie pilota No chyba o niczym nie zapomniałam:o) jak tak to dopisze;o) postaram sie w miare mozliwości czasowych opisać co poniektóre sztuczki, które umiemy, a których nie ma;o) Jak cos to piszcie która(bo niektóre wydaja mi się tak proste, że nie warto opisywać a niektóre komendy oczywiste) |
|
Reklama
Offline Sztuczki: 0 Posty: 0 |
|
|
Justyna
22-05-09 20:33
Aha moje gg to 5006124 piszcie jak macie pytania(często jestem na niewidocznym)
|
|
Ada
Offline Administratorzy Sztuczki: 19 Posty: 353 |
24-05-09 15:55
Justyna, Jak byś mogła, to opisz stanie na dwóch łapach. Btw... czy u Was cofanie i chodzenie tyłem to różne sztuczki? Jeśli tak, to jaka jest różnica? Pozdrawiam |
|
Ada
24-05-09 16:02
My umiemy:Siad, waruj, boczek, do mnie, zostań, równaj, powoli, przodem, łapa prawa i lewa, kółko w prawo i w lewo, ukłon, aport i aport przez przeszkodę (dawno ćwiczyliśmy), na dół, hop (przy wchodzeniu i wychodzeniu z auta), idź do Pani/ Pana, przynieś kość/piłkę/misia/zabawkę oraz "nie chcę kapcia" (Merfis niestety lubi nam sam z siebie przynosić kapcie w pysku, po tej komendzie wyrzuca kapcia i idzie po zabawkę). |
|
Justyna
24-05-09 21:49
W chodzeniu tyłam pies cofa się między nogami a ja razem z nim tak to mozna wyjaśnić:) Stanie na dwóch łapach opisze jutro:):):) dzisiaj padam na twarz(po porannym treningu agility, popołudniowym szaleństwie z frisbee i wieczornym rowerku:):):))
|
|
Klodi10
Offline Sztuczki: 0 Posty: 3 |
29-05-09 12:34
Rafi umie:-Siad -Daj łapkę -Daj drugą łapkę -Leżeć -Ósemka -Poproś -Przeproś -Obrót na około mnie -Przynieś -Powoli opanowuje waruj -Szybciej -Wolniej -Hop! -Stanie na 2 łapkach i kręcenie się No i więcej nie pamiętam ale napewno jeszcze jakieś sztuczki się znajdą |
|
wiku17
Offline Sztuczki: 1 Posty: 5 |
26-06-09 10:51
Mam pytanie: czym się różni leżeć od waruj?I jeszcze do Klodi10: jak twój pies przeprasza i co znaczy szybciej i wolniej? |
|
wiku17
26-06-09 10:55
Moja Gabi umie:-Siad -Daj łapę -Daj drugą łapę -Przybij piątkę -Zrób papa -Poproś -Leżeć -Zamknij drzwi -Zostań -Chodź do mnie -Na bok -Daj buzi -Hop |
|
Justyna
26-06-09 13:31
leżeć i waruj to to samo. Z tym że ,,fachowa" nazwa do waruj. Ale generalnie chodzi o to żeby pies sie położył. A czy u Ciebie bedzie to komenda leżeć, waruj, po, lay down, czy cokolwiek sobie wymyślisz to bez róznicy. ale szkoleniowiec, albo na zawodach prowadzaćy, powie zostawiamy psay na waruj.
|
|
wiku17
26-06-09 21:08
Mam jeszcze jedno pytanie, nagradzałam psa kostkami z psiej czekolady za każdą dobrze wykonaną sztuczkę i teraz nie chce nic zrobić bez ciasteczka. proszę o pomoc, z góry dzięki.
|
|
olciaxd
Offline Sztuczki: 3 Posty: 43 |
26-06-09 22:03
Fifik umie: - daj głos - daj łapę - poproś - siad - leżeć - czołgaj sie - turlaj sie - przybij piątkę - ukłon - pa pa Narazie mało ale on ma dopiero niecałe 5 miesiecy |
|
Labek
Offline Sztuczki: 1 Posty: 3 |
05-07-09 19:07
Saba umie:-siad -łapa -leżeć -przypij piątkę -chodź tu -właśnie ćwiczymy zamknij drzwi i papa -skakać przez obręcz Mam pytanie: jak można nauczyć psa slalomu i wchodzenia na przeszkody? |
|
Ada
05-07-09 19:34
Slalom opisany jest tutaj: slalom przodem i tyłem.
|
|
wikusia
Offline Sztuczki: 0 Posty: 29 |
06-07-09 13:57
Mój Astorek umie:-siad -waruj -wstań -do nogi -zwolnij -ciagnij -bieg przy rowerze -chodź -zdechły pies -odbija balon -a psik -piątka -okłon -papa -proś -target nosa przedniej i tylnej łapy -równaj -zwroty w marszu -zostawanie w siadzie, warowaniu, staniu z ,,widokiem przewodnika" -zostawanie w siadzie, warowaniu, staniu bez ,,widoku przewodnika" -wysyłanie kierunkowe(na przód, w prawo w lewo mu nie idzie) -aport formalny -aport przez przeszkode -cofanie opanowuje -Zig-zag -wybicie pleców -slalom między nogami przodem -obroty synchroniczne -obroty w miejscu -przebieganie pod nogami -chodzenie bokiem w prawo i lewo -hiszpański step tak troche -czołganie przodem -stanie na przednich i tylnych łapkach -dookoła przewodnika przodem troche gorzej tyłem -opieranie dwóch przednich łap o przewodnika -chodzenie tyłem -agility ma całe opanowane To chyba tyle.... uff dużo tego :) ale i tak wciąż się uczymy :) mamy w planach wystąpić w zawodach agility |
|
Alda04
Offline Sztuczki: 0 Posty: 13 |
10-07-09 20:49
Alda umie:* siad *waruj *noga *daj łapę *daj głos To narazie mało ;) Jest jeszcze dosyć młoda ;D Teraz będę ją uczyła 'czołgaj sie' i chodu hiszpańskiego ;p |
|
A&M
Offline Sztuczki: 0 Posty: 13 |
15-07-09 14:42
Cezar: siad, waruj, stój, zostaw, puść, szukaj, aport, zostań, równaj, noga, do mnie, łapa, głos, ósemka, zdechł pies, skoki przez przeszkody, otwieranie drzwi Nuka: siad, waruj, zostań, ukłon, brejk (obrót wokół własnego ciała ;)), cześć (podaje łape), chodźmy (chodzi lub staje na dwóch łapach), wybija się z pleców, nogi, skacze przez nogę, turlaj się, służyć, przysięga (jak słuzyć tylko podnosi jedną łapę wyzej), slalom (początki dopiero ;)) Kora: siad, waruj, łapa, zostań, równaj Mange: siad, waruj, zostań, równaj, noga (dostawianie do nogi :)), chodź tu, piątka, łapa, padnij, turlaj się, mega piątka (przybija dwie łapy), brejk (obroty wokół własnej osi), aport, skoki przez przeszkody, |
|
aleksandra2811
Online Sztuczki: 24 Posty: 584 |
22-07-09 23:16
Kropcia potrafi:- siad - leżeć - zostań - daj łapę - nie rusz - poproś - oprzyj się - wskakuj - dotykać na plecenie do moich palców i do zabawki to jeszcze nie jest dużo ale mam jeszcze dużo czasu żeby ją uczyć |
|
lukiduki
Offline Sztuczki: 0 Posty: 1 |
30-07-09 15:17
Witam,jestem studentem reżyserii filmowej. Szukam psa do filmu- na kilka godzin pod koniec sierpnia lub na początku września. Zdjęcia mają miejsce w Warszawie, w centrum. Szukam psa, który mógłby wystąpić w moim filmie. Nie mam sprecyzowanej rasy. Pies powinien być wytresowany, np. powinien na komendę dać głos, zawarczeć, skoczyć na kogoś. Nie powinien to być pies agresywny. Jeśli ktoś miałby chęć włączenia się do ciekawego projektu filmowego, proszę pisać na mój adres e-mailowy: lkonopa@gmail.com Serdecznie dziękuję za pomoc! Łukasz Konopa |
|
patsi
Offline Sztuczki: 0 Posty: 1 |
01-08-09 19:30
mój mikuś umiesiad waruj cisza turlaj się daj głos hop skakać przez ręce wspinaczke na drabinke piesku nakryj się proś przeproś pokaż łapką |
|
Bella
Offline Sztuczki: 0 Posty: 7 |
03-08-09 11:36
My się dużo nie nauczyliśmy, a to nasze zbiory:Gala: 1.siad(z bliska i na odległość) 2.leżeć(z bliska i na odległość) 3.stój(z bliska i na odległość) 4.zdechł pies(z bliska i na odległość) 5.obrót(z bliska i na odległość) 6.turlaj(z bliska i na odległość) 7.na przód 8.prawa 9.lewa 10.do nogi 11.do mnie 12.prawa łapka 13.lewa łapka 14.slalom(między nogami) 15.stópki(wchodzi między moje nogi i stawia przednie łapki na moje stopy i idziemy) 16.ruuf(miedzy moimi nogami idzie do przodu i do tyłu) 17.piątka 18.ukłon 19.głos 20.siup(wskakuje na ręce) 21.plecki(wskakuje na plecy) 22.nosek(dotyka coś nosem) 23.dotknij(dotyka coś łapka) 24.szukaj 25.warkot(warczy) 26.lizam(oblizuje pyszczek) 27.zabawka(przynosi zabawkę) 28.hop 29.zamknij(zamyka wskazana rzecz noskiem) 30.zostań 31.zwolnij 32.gon(pozwolenie na ganianie gęsi) 32.zostaw 33.nie ruszaj 34.biegaj(zwolnienie z komend) 35.otwórz (otwiera drzwi) 36.koniec(mówię wtedy kiedy jest koniec np. uczenia) 37.buzi 38. ring(chodzi do o koła mnie w lewą stronę) 39. goł( biegnie do tunelu i wraca, to taka nasza zabawa) 40.poproś 41. nie wychodź(nie przechodzi przez np. drzwi) 42. za mną(idzie za mną) Bella: 1.siad(z bliska i na odległość) 2.leżeć(z bliska i na odległość) 3.zostań 4.zdechł pies 5.obrót 6.trzymaj 7.goń(gęś) 8.wolniej 9.zostaw 10.do nogi 23.biegaj(zwolnienie z komend) Nuka: 1.siad(na odległość i z bliska) 2. leżeć(to samo co siad) 3. do nogi 4. do mnie 5.zdechł pies( 6. slalom( między nogami(trochę, często sie czołga)) 7. głos 8. przynieś 9.trzymaj 10. balansuje to bez komendy mówię zostań i kładę woreczek z kaszą "między oczy" 11.nie wychodź 12. za mną 13. zostań 14. nie ruszaj 15. na przód 16. prawa 17. lewa 18. Łapa 19. przodowe łapki 20. szukaj 21. buzi 22. turlaj( umie, ale zawsze się wygłupia) 23.biegaj(zwolnienie z komend) Tylko tyle umiemy^^. |
|
Ada
03-08-09 12:25
Bella, faktycznie sporo umiecie. Gratulacje. Lukiduki, fajna możliwość pochwalenia się umiejętnościami łasnego psa. My niestety odpadamy w przebiegach, bo Merfis nie szczeka na komendę - sam reguluje sobie intensywność dawania głosu :-). Ciekawa jestem, czy ktoś z PsichSztuczek zakwalifikuje się do Twojego filmu. |
|
Aldaa
Offline Sztuczki: 1 Posty: 10 |
24-08-09 19:02
Alda04 to był mój były nick ale hasełka zapomniałam -.- xdTeraz Alda umie: *siad *waruj *daj głos *daj łapę *kładzenie (za przysmak) *noga Aktualnie dopracowujemy kładzenie się. Potem czołganie . Bo jakoś chód hiszpański nam nie szedł ;d |
|
Justyna
24-08-09 19:18
Co do filmu- my odpadamy, wawa dla nas w tym momencie nie osiągalna;o(
|
|
Azja
Offline Sztuczki: 0 Posty: 4 |
31-08-09 17:40
- siad- warój - stój - noga - do mnie - do nogi z obchodzeniem - do nogi z obrotem |
|
kicius183
Offline Sztuczki: 1 Posty: 22 |
07-09-09 18:22
siaddaj łapę (drugą) daj głos targetować hop waruj czołgaj się obróć się(turlaj) tańcz dookoła do nogi zostań bierz go Teraz uczę: przez kolano ósemkę ukłon Chyba wszystko ! |
|
jikan
Offline Sztuczki: 5 Posty: 55 |
19-09-09 10:18
Posłuszeństwo:Siad Siad z marszu/biegu Waruj Waruj z marszu/biegu Stój Stój z marszu (z biegu niestety lecą za mną) Równaj Zostań (ponad 30 min) Do mnie Noga z obejściem Noga z dostawieniem Aport formalny Cofaj (ja stoję, psy się oddalają tyłem) Cofaj (ja się cofam pies ze mną miedzy moimi nogami) Zwroty w marszu, biegu Komendy optyczne na odległość Zostaw Trzymaj/Weź Czołgaj się (przód/tył) Szukaj Target nosem Target łapą Target torsem Biegaj - odwołanie z trybu pracy Inne: Głos Daj łapę (prawa, lewa, obie) Piątka (prawa, lewa, obie) Roluj Kółko Kółko z podskokiem Podskok (cztery w górze) Piff Paff (zdechł pies) Suseł Stójka Chodzenie na tylnych łapach (przód, tył) A kuku Ósemka Slalom przodem (nie jesteśmy w stanie nauczyć się tyłem :/grrrr) Obkrążanie przodem na znak optyczny Przechodzenie/Przeskakiwanie nad i pod innym psem Ósemki między łapami innych psów Stój - inne psy skaczą nad, przechodzą pod Warój - inne psy skaczą nad, lub siadają na Skoki przez nogę/skoki przez plecy Tunel (z ludzkich nóg) Odbij lub pęknij balon Powiedz coś (wstępnie miało być 'mama' ale wychodzi 'łałała' :) Pokaż co chcesz Uśmiechnij się Powaga Daj cukierki (Gia nosi wiklinowy koszyk z cukierkami i rozdaje dzieciakom). Młody nie umie. Ukłon (niestety z nieodzownym machaniem ogona) Hiszpański step Deskorolka Hop/ciuchcia - przód/tył Żaba (młody na komendę kładzie się jak szczeniak, brzuch przyklejony do podłogi, łapy rozjechane' Jesteś bandzior! (podniesienie jednej wargi/fafli w górę) Wstydź się (w siadzie opuszczają łeb i trzymają kilka sekund) Spacery (zrywają się do drzwi i biorą swoje smycze w zęby) Nakryj się (kocem) Kijanki (jak w zdechł pies tylko z merdającym ogonem) Otwieranie, zamykanie drzwi Zapal/Zgaś światło Buziak Nie możemy się nauczyć wchodzenia tylnymi łapami na ścianę. A i psy tracą słuch kiedy są w wodzie :] Mogę sobie wołać, uciekać...najpierw trza ponurkować, przyprawić mnie o zawał (panicznie boje się wody) a dopiero potem można łaskawie przyjść i patrzeć jakby pytając 'wołałaś, nic nie słyszeliśmy' :) |
|
anitaipikus
Offline Sztuczki: 1 Posty: 90 |
26-09-09 10:31
justyna jak nauczylas psa na agility?
|
|
Justyna
26-09-09 16:16
na treningach w klubie
|
|
anitaipikus
Offline Sztuczki: 1 Posty: 90 |
26-09-09 21:53
aha...
|
|
tinusia1004
Offline Sztuczki: 1 Posty: 6 |
15-11-09 20:08
Moja Tinka umie: siad leżeć łapa (oczywiście daje 2 łapy na leżąco i siedząco) piątka (dwoma łapami osobno i razem) poproś zdechł pies turlaj się obrót głos wstydż się hop zejdź stój zostań........chodź ukłon buzi slalom między nogami (przodem nie umiemy tyłem) kółko wokół właściciela ósemka między nogami czołgaj się cofaj się bierz go(zaczyna szczekać i warczeć) I to chyba na tyle jak czegoś zapomniałąm to napisze!
|
|
gosia00018
Offline Sztuczki: 1 Posty: 66 |
08-07-10 13:14
mój piesiu max umie:siad,umie przyjść do mnie na zawołanie i zostać.wiem strasznie mało ,ale jak próbowałam go uczyć innych rzeczy to nie chciał. |
|
Sara582
Offline Sztuczki: 0 Posty: 7 |
25-07-10 20:46
Moja Sara umie: -siad -leżeć -podaj łapę -podaj drugą łapę -daj głos -przewróć się -zdechł pies (właściwie leżenie na boku nie chce się kłaść na plecy i na dodatek macha ogonem) -hop -wskocz -pod -poproś -chodź -zejdź -na miejsce -zostaw -na dwór -spokój -przynieś(przynosi zabawkę ale nie puszcza) |
|
Ada
25-07-10 21:43
Tym, co umieją nasze psy można się chwalić wykorzystując opcję "mój pies umie tą sztuczkę" - przycisk jest widoczny dla zalogowanych użytkowników przy opisie każdej sztuki. Później sztuczki, które umie pies widoczne są w jego profilu, np.: wika lub merfis |
|
Szymonek
Offline Sztuczki: 1 Posty: 26 |
13-08-11 16:08
Hary umie: *siad *waruj *turlaj się *przybij piątke *daj łape *aport *jedzenie z lewej ręki tylko *zostań *do nogi *obroty w okół własnej osi * przejście pod nogami i to chyba wszystko... Ale on ma 4 miesiące :)) Moje gg 10285288 ślijcie jakieś nowe pomysły czego mój pies może się nauczyć z góry this |
|
|