| Autor | Wiadomosc |
|---|---|
|
aleksandra2811
Offline Sztuczki: 24 Posty: 584 |
01-06-09 19:52
Smarujesz sobie policzek lub jeśli wolisz to usta czymś co psu będzie smakować np. pasztetem. Dajesz psu do zlizania, dając komendę np. „całus” kiedy liźnie od razu...Wiecej |
|
Reklama
Offline Sztuczki: 0 Posty: 0 |
|
|
Justyna
Offline Przyjaciele Sztuczki: 27 Posty: 378 |
01-06-09 20:08
A ja znam inna metode.Dotykanie przez psa jakiegoś przedmiotu nosem lub łapą przyjęło się nazywać targetowaniem . Do nauki targetowania szczególnie polecany jest kliker, bo konieczna jest tu bardzo duża precyzja w zaznaczaniu nagradzanych zachowań. Na początku usiądź na tyle nisko, żeby pies mógł bez problemu dosięgnąć np nosa. Nachyl się nieco, ewentualnie cmoknij, jeśli sprowokuje to psa, by zbliżył pysk do twojej twarzy. Kiedy to zrobi, kliknij - i zaraz potem go nagródź. Powtórz to, starając się nagradzać te momenty, gdy nos psa jest coraz bliżej twojego nosa. Kiedy już uda ci się uzyskać dotykanie nosem nosa, powtórz to w kilku sesjach po kilkanaście razy. Jeśli pies targetuje twój nos za każdym razem bez wahania, możesz zacząć wprowadzać komendę słowną, np. „nos” (wcześniej nie ma to sensu, bo dla psa słowa same w sobie nic nie znaczą). Gdy kojarzy już dobrze komendę „nos” i chętnie ją wykonuje, zacznij utrudniać ćwiczenie, stopniowo prostując się coraz bardziej. W końcu, aby dotknąć twojego nosa, będzie musiał stanąć na tylnych łapach, a wreszcie podskoczyć. |
|
Lilly
Offline Sztuczki: 2 Posty: 28 |
04-08-09 12:06
Ja nie smarowałam niczym ust tylko mówiłam całus a pies mnie lizał
|
|
Lilly
Offline Sztuczki: 2 Posty: 28 |
04-08-09 12:06
Ja nie smarowałam niczym ust tylko mówiłam całus a pies mnie lizał
|
|
monia
Offline Sztuczki: 1 Posty: 30 |
08-01-10 20:31
rokiemu nie potrzebne jest smarowanie poprostu kiedy mnie widzi skacze a póżniej daje całusa . a jak się wasze pociechy zwą
|
|
monia
Offline Sztuczki: 1 Posty: 30 |
08-01-10 20:31
?????? |
|
Perelka122
Offline Sztuczki: 0 Posty: 2 |
11-02-10 18:11
Każdy pies który nie jest oczywiście uwiązany nałańcuchu lub bity myślę że pojmie sztuczki bez problemu.Ja mam psa którego dostałam jak miał miesiąc na początku robiłam wszystko żeby przyzwyczaił się do otoczenia.Do dziś Perełcia śpi u mnie na łóżku i jest bardzo szczęściwa często się bawi i nawiązuje kontakt.Pocałunek pies nie uczy się bo to nie jest prawdziwy pocalunek tylko poprostu lizanie.Pies od początku powinien być nauczony miłości.W przypadku Perełki zawsze mnie liże gdy gdzieś wyjażdzam i wracam gdy obcy ktoś przyjdzie jest zawsze wesoła i próbuje zwrucić na siebie uwagę.Czasami nawet może wskoczyć i pocałować kogoś.Ja osobiście myślę że pies musi wyczuć że człowiek stara się o jego dobro.Nie powinno to być w formie sztuczki tylko w formie podziękowania. |
|
aleksandra2811
Offline Sztuczki: 24 Posty: 584 |
06-04-10 12:41
W tej sztuczce chodzi głuwnie o to by pies polizał nas na nasz rozkaz,a nie kiedy zechce. Moje umnieją tę komęde i też się niczym nie smarowałam, a znajomi są ciekawi jak je tego nauczyłam |
|
dysiek
Offline Sztuczki: 0 Posty: 3 |
19-03-11 15:29
Cynamon wystarczy że zrobię dzióbek z ust , on odrazu daje buziakczki , lub jak powiem 'buzi' :) |
|
wiki900
Offline Sztuczki: 0 Posty: 17 |
11-04-11 17:34
ja też mówie "buzi" |
|
wiktoria200234
Offline Sztuczki: 1 Posty: 4 |
20-03-12 12:07
mojego psa nie musze tego uczyć sam umie
|
|
emyy70
Offline Sztuczki: 1 Posty: 2 |
13-04-12 09:37
Ja nie musiałam uczyć mojego pieska , ponieważ sam umie . Mówie daj buziaka i daje :P |
|
|