Łapki
Logo Psie Sztuczki
Strona Główna Warto Wiedzieć Sztuczki Sporty Psy Zdjęcia Rasy Forum Linki Profil
Autor Wiadomosc
rufus295

Sztuczki: 0
28-06-09 21:51
Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy psa należy uczyć posłuszeństwa w obroży czy szelkach( i dlaczego)? Generalnie kupiłem to i to ale nie chciałbym popełniać błędów. Dzięki za rady
Reklama

Ada
Offline Administratorzy

Sztuczki: 19
29-06-09 14:57
A co to za piesek. Duży czy mały? I jaka obroża?
Z tego, co wiem, to posłuszeństwo ćwiczy się w obroży, ale być może jak piesek malutki to i w szelkach poczuje o co nam chodzi, a krzywdy mu nie zrobimy.
rufus295

29-06-09 21:55
Póki co jest mały i chyba niewiele urośnie .Chodzi o Yorka( nie śmiejcie się tylko bardzo).
Justyna
Offline Przyjaciele

Sztuczki: 27
30-06-09 10:12
Ja ze swoim Onkiem równiez pracuje na szelkach, czasem też na obroży, ale jednak wole szelki. Zasada jest taka, że i na tym i na tym pies sie nauczy, potrzebne jest tylko dobre podejście i wiedza ze strony przewodnika
Angelina_089

30-06-09 17:09
jak mały pies to szelki jak duży obroża...
wikusia

06-07-09 14:14
Jak Astor by mały to pracowaliśmy na szelkach ale teraz juz na obrozy. według mnie to zalezy od wieku
olciaxd

Sztuczki: 3
10-07-09 20:39
Według mnie nie robi to wielkiej różnicy trzeba tylko mieć dobre chęci i wiele cierpliwości przy tresórze
Bella

03-08-09 11:30
Ja myślę, że nie zależy to absolutnie od wieku, ani wielkości, a od charakteru psa.
Mam 3 suki(Nuka, Bella,Gala), Nukę mogę szkolić w szelkach, Gala i Bella w nich się po prostu źle czują...
Bella ma 4 miesiące od 2 uczymy się tylko i wyłącznie na obroży, jeśli w ogóle ma coś na sobie ma.
izanocna

Sztuczki: 2
17-08-09 16:03
Zasada z szelkami : jak pies nosi szelki to czuje jakby wiatr wciągał do jego ciała , jego łapy
A teraz obroża jest taka "Kantar " mam zamiar zakupić tą obroże bo jakoś mój piesio na szelkach czuje się niepewnie ;)
Wpiszcie "Kantar" na allegro googlach i wyświetli się ale nodi się go z obrożą zwykłą i potrzebne dwie smycze lub jedna długa która ma 2 zapięcia
aleksandra2811

Sztuczki: 24
18-08-09 13:53
Ja moją kropkę szkole w obroży, ale chyba dla psa to nie ma większego znaczenia
jikan

Sztuczki: 5
17-09-09 18:46
aaaaaaaaaaaaaa! żadnych szelek na szkolenie! To jest absolutnie, odgórnie zabronione! Dlaczego? Dlatego, że uczymy chodzić w obroży przy nodze i już! W szelkach pies ma więcej możliwości na robienie co mu się żywnie podoba! W Warszawie jest osiem szkół tresury z licencją PZK, które zabraniają przychodzić na zajęcia w szelkach bez względu na to czy to mały czy duzy piesek.Reszta szkół licencji nie ma, ale część z nich również zabrania!
Znaczenie ma to takie dla psa (jeśli jest niewyszkolony jeszcze - nieposłuszny) że będzie mu znacznie łatwiej ciągnąć, a właścicielom znacznie trudniej go okiełznać. Ot filozofia.
wiku17

Sztuczki: 1
30-09-09 09:44
Ja mam beagla i nie wiem co jest dla niej leprze (tak ogólnie) obroża czy szelki, mógłby mi ktoś pomóc
aleksandra2811

30-09-09 17:13
Jikan na górze wyjaśniła dlaczego szelki są gorsze od obroży i ją popieram. Choć wcześniej twierdziłam że dla psa nie ma różnicy to ona świetnie wyjaśniła dlaczego nie szelki, więc wystarczy przeczytać
Ania

Sztuczki: 4
28-01-10 11:13

Mój Bono ma siedem miesięcy, ma obroże i nigdy nie miał szelek;P Moim zdaniem to i to jest dobre niezależnie od wieku;P

Merenwen

25-02-10 15:21

Nie ma różnicy.

jikan - jeżeli pies ciągnie na smyczy, to nie ma różnicy, czy ma obrożę czy szelki, bo i na jednym, i na drugim daleko nie zajdzie, jeśli my staniemy. A chodzenia przy nodze nie uczymy, szarpiąc psa za obrożę, tylko prowadząc smakołykiem!

A przy okazji szelki są bezpieczniejsze, jest znacznie mniejsza szansa, że psiak przypadkiem pociągnie i się udusi.

Kamcia

10-06-10 14:19

Moim zdaniem małych psów i szczeniaków nie wolno wyprowadzać z smyczy gdyż taki mały piesek może się udusić lub mieć urazy szyi.

aleksandra2811

10-06-10 15:58

Ale muszą się nauczyć chodzić na smyczy to jest żecz niezbędna

gosia00018

08-07-10 13:53

moim zdaniem o wiele lepsze są szelki

hehehxDee

06-09-10 22:00

ja tez wole szelki.. moj pies jest agresywny i jak mial obroze to sie 3 razy powiesil i ledwo zyl... ale drugi go uratowal placzac.. nie wazne xD :D ale do uczenia i wypraowadzania wole szelki dla malego a dla duzego obroze :)  moim zdaniem tak jest wygodniej nam i psom :)

© 2009 www.psiesztuczki.pl | O nas i kontakt | BenefitPartner.net