| Autor | Wiadomosc |
|---|---|
|
zira102
Offline Sztuczki: 1 Posty: 8 |
29-06-09 23:16
kara to pogorszenie zachowania psa .Negatywny skutek karanie psa to agresja.
|
|
Reklama
Offline Sztuczki: 0 Posty: 0 |
|
|
Justyna
Offline Przyjaciele Sztuczki: 27 Posty: 378 |
30-06-09 10:10
Zalezy od rodzaju kary. Dopuszczalna jest korekta, dopuszczalne jest wysłanie psa na miejsce i olanie go(nie zwracanie uwagi) gdy zrobił coś źle, dopuszczalne jest odgonienie psa(np gdy obskakuje ludzi). Jednak nie dopuszczalna przemos fizyczna!!!!
|
|
Angelina_089
Offline Sztuczki: 0 Posty: 7 |
30-06-09 17:07
ja stosuje kary np. zabranie zabawek na godzinkę olewanie,lekkie klepnięcie po tyłku i tyle
|
|
Justyna
30-06-09 19:01
Lekkie klepniecie po tyłku??? Zabieranie zabawki??? A czy pies wie czemu mu zabierasz zabawke?? Podejrzewam ze nie.Pies robi to co mu sie w daniej chwili opłaca. I zadaniem naszym jest sprawić aby opłacało mu sie robić to co od niego oczekujemy. |
|
olciaxd
Offline Sztuczki: 3 Posty: 43 |
02-07-09 21:20
Justyna chodzi Ci o to że gdy pies robi to co chcemy to go nagradzamy smakołyiem lub chwalimy??? |
|
Justyna
03-07-09 08:57
Tak, jesli pies robi to co chcemy, lub zachwouje sie tak jak chcemy(nie wazne czy po komendzie czy sam, np jeśli sam z siebie pojdzie na swoje miejsce i sie połozy) wtedy psa nagradzamy.
|
|
aleksandra2811
Offline Sztuczki: 24 Posty: 584 |
08-08-09 14:06
Ja moją kropkę karze w ten sposób że zabieram jej moją uwagę, w ogóle nie zwracam na nią uwagi
|
|
jikan
Offline Sztuczki: 5 Posty: 55 |
18-09-09 10:57
zgadzam się z opinią, że jedyną dopuszczalna kara jest odciągnięcie, pozbawienie uwagi itp.
|
|
jikan
Offline Sztuczki: 5 Posty: 55 |
18-09-09 11:02
a no i jeszcze słowne reakcje, reprymendy, ale wyłącznie w przypadku 'przyłapania na gorącym uczynku'. Nie minute później albo wieczorem jak wrócimy do domu, a pies np coś zniszczył.Jedna Pani miała problem z psem, który nic tylko dziury wykopywał w jej ogrodzie. Wrzeszczała na niego zawsze wtedy, kiedy odkrywała nową dziurę, ale nigdy nie przyuważyła jak to robił. Efekt kar był taki, że pies kopał jak oszalały i zrobił się paranoicznie lękliwy :( Klika miesięcy odkręcała sytuację |
|
Merenwen
Offline Sztuczki: 1 Posty: 20 |
07-03-10 15:43
Słowne kary dadzą raczej niewiele. Jedynie tyle, że pies zaserwuje nam serię sygnałów uspokajających i nabawi się dodatkowego stresu, albo nawet zacznie się nas bać. Kara nie może budzić strachu czy lęku. Dobrą karą jest za to na przykład odizolowanie psa zaraz po tym, gdy zrobił coś złego. No i samą karą jest też w niektórych sytuacjach brak nagrody ;) |
|
Ania
Online Sztuczki: 4 Posty: 92 |
07-03-10 20:38
Ja go poprostu po tyku klepne i już:P A gdy zrobie to zaraz po szkodzie/przewinieniu psa to na pewno będzie wiedzieć o co chodzi JUSTYNA!!Ty za bardzo przesadzasz!! Pies jednak rozumie,no bo dlaczego siada na komendę siad??Gdyby nic nie rozumiał, to by nigdy w życiu nie nauczył się prostej komendy podaj łape, a co dopiero psiego tańca!! |
|
Ania
04-04-10 20:06
Pies wie, że gdy go się klepnie to zrobił źle, i stara sietego nie powtarzać!!RADZE ZAPAMIĘTAĆ!! |
|
Merenwen
Offline Sztuczki: 1 Posty: 20 |
06-04-10 09:04
Nie jestem tego pewna. Mówisz, że klepiesz go tylko, ale co to za kara - trącenie ręką? Pies nie odbierze tego jako czegoś negatywnego, bo praktycznie to nawet nie będzie negatywne. A jeśli klepniesz go mocniej, to go zaboli i po kilku powtórzeniach zacznie się bać ludzkiej ręki. A wtedy szkolenie to mordęga, bo wyciągasz rękę, żeby psa pochwalić, a on się kuli, bo nie jest pewny, czy go nie uderzysz. Pies nie wie, że zrobił źle, wie tylko, że taka reakcja wywołuje w tobie agresję, więc będzie jej unikał ze strachu (albo w ogóle nie skojarzy, o co chodzi). To prowadzi to różnych stanów lękowych, także szczerze wątpię, żeby to była dobra metoda... Co do tego, czy pies rozumie - zgadzam się, rozumie. I nawet wierzę, że może rozmyślać. Wiadomo, na swój psi sposób. Chociaż uczenie niektórych koment to wyrabianie odruchów, to jednak przy innych pies musi trochę pogłówkować, żeby dostać nagrodę. |
|
Ania
25-04-10 18:47
Mój się nie boi |
|
Kamcia
Offline Sztuczki: 1 Posty: 8 |
10-06-10 14:22
Psa nie wolno bić tylko lekko podnieść głos.Pies wtedy zrozumie że postąpił żle. |
|
aleksandra2811
Offline Sztuczki: 24 Posty: 584 |
10-06-10 15:59
Podnoszenie głosu też nic nie da, należy zmienić jego intonacje |
|
loveloving
Offline Sztuczki: 0 Posty: 4 |
06-04-11 21:07
To jak w końcu ukarać psa tak aby nie było przemocy czy lęku, a żeby zadziałało ? |
|
kamilla91
Offline Sztuczki: 0 Posty: 2 |
19-06-11 18:32
moim zdaniem mozna wiele psa nauczyć nie karząc go wogóle. Najlepsza jest metoda pozytywnych wzmocnień, czyli gdy pies robi dobrze-chwalimy, nagradzamy. Jeśli robi źle- nic nie robimy, nie zwracamy na niego uwagi najlepiej :) |
|
|