| Autor | Wiadomosc |
|---|---|
|
Kendra15
Offline Sztuczki: 1 Posty: 21 |
25-12-09 14:12
To podstawa szkolenia obronnego, nie jest to sztuczka ale przyda się właścicielom psów, kóry ma potencjał na atakowanie. Jest to bana... |
|
Reklama
Offline Sztuczki: 0 Posty: 0 |
|
|
Justyna
Offline Przyjaciele Sztuczki: 27 Posty: 378 |
25-12-09 14:28
Bez sens!!!! proponuje odrazu to usunac. Nigdy nie uczy sie psa agresji! Nigdy. IPO czyli praca z pozorantem nie ma nic wspólnego z agresja- pies szarpie rękaw bo che go zdobyc. Dlatego do IPO nadają sie najlepeij psy z pasja aportu. W IPO pies szarpie rekaw i tylko rekaw- po to aby go ściagnąć nie pk to żeby zrobic komus krzywde |
|
Kendra15
25-12-09 18:40
No tak Justyno masz rację ale pies nie uczy sie agresjii. Zresztą to szkolenie ukierunkuje tylko jego potencjał. Pies musi umiec bronić swojego właściciela. Pies musi tylko wiedzieć kiedy zaatakować i to wszystko a na codzień zachować spokój. |
|
Kendra15
25-12-09 18:48
Pies nie ma prawa nikomu zrobić krzywdy, musi tylko zaatakowac i chwycić w dobrym momencie a potem puścić na znak właściciela.
IPO nie polega na tym, że zwierzę ma rozszarpać osobę i tutaj masz rację. Psy szarpią rękawy, zeby je zabrać ale nie od razu zwierzę ma ochotę atakować ;) raczej trzeba je zachęcać a potem to już same wiedzą o co chodzi. To nieprawda, że do tego sportu nadają sie tylko Dobermany, Rottweilery i Owczarki. Bardzo dobrze radzą sobie Labradory, Sznaucery, Cane Corso i Amstaffy. Sama od niedawna weszłam w posiadanie 7 letniego Asta. Narazie jeszcze nie uczęszczam z nim na szkolenie ale może zacznę. Narzie ćwiczymy springpole, i agility. IPO jest dobrą zabawą dla psa ale również pracą dla właściciela, który musi umieć zapanowac nad pupilem w ddanych sytuacjach. Zwierzak nie może atakować każdego napotkanego przechodnia. |
|
Kendra15
25-12-09 18:57
Nie uczę jej agresji bo chcę, żeby była dobrze nastawiona do otoczenia, ale ma swój charakter i sprowokowana będzie się bronić. |
|
Ada
Offline Administratorzy Sztuczki: 19 Posty: 353 |
27-12-09 12:17
Kendra, Myślę, że ta komenda nie jest komendą którą może zastosować każdy z każdym psem. Źle poprowadzony pies może zrobić komuś krzywdę. W związku z tym, myślę, że warto rozwinąć nieco opis. Mało w nim informacji o IPO i o zasadności uczenia psa tej komendy. Na razie idzie do "Odrzuconych".
|
|
Justyna
27-12-09 12:27
IPO nie ma nic wspólnego z bierz go. W IPO pies nie gryzie lecz szarpie, chwyta po to żeby odebrać rękaw- czyli zdobycz. Do IPO pies musi miec silnie rozwiniety instynkt zdobyczy. Mozna to porównać z szarpaniem sie. Nie z atakiem. W IPO nie ma miejsca na agresje, a uczenie bierz go po to żeby ugryźć jest agresją. Agresja której żeby uczyć trzeba mieć ogromna wiedze- naprawde mało jest takich osób które sa do tego zdolne. Agresja nauczona a nie ukierunkowana moze sie skończyć tragicznie. pozatym ja nie ryzykowałabym uzycia psa w obronie własnej. za bardzo go kocham. A w naszym kraju- własciciel odpowiada za psa. Jesli kmkogfoś pogryzie- nawet w naszej obronie- może trafic pod igłe. |
|
Kendra15
28-12-09 11:16
Mój pies nie jest na tyle głupi, żeby komuś zrobić krzywe. Ona nie jest nauczona agresjii. Po to się z nim trenuje, żeby zaatakował i powalił a nie wziął rękaw i odszedł. Po za tym ja też kocham swojego psa i właśnie po to wysłałam ją na szkolenie obornne, żeby równiez sama się czegoś nauczyła i umiała się obronić. |
|
Justyna
28-12-09 11:44
no to mało wiesz o psach. szkolenie obronne...hmmmm... każdy DOBRY szkoleniowiec powie ci, że to głupota. W żadnej dobrej szkole nie ucza obrony. wiesz ja jednak wole, żeby mój pies uciekł, niz kogoś pogryzł, tudzież ktoś zrobił mu krzywde. We wrocławiu z dwa tygodnie temu, facet zaatakował nożem emeryta który szedł wieczorem z psem. Pies wileki. tak sie składa, że znałam tego faceta z widzenia i tego psa też. Najpierw pies dostał nożem- potem właściciel- takze widzisz ze obrona z uzyciem psa jest bez sensu. |
|
Kendra15
28-12-09 15:15
raczej dużo wiem o psach. A rozmawiałam z wieloma szkoleniowcami i hodowcami psów. Ale niestety prawdą jest że napastnik zawsze najpierw kaleczy psa. A powtarzam pies dobrze szkolony nie zrboi krzywdy ale zareaguje w odpowiedni sposób. A tak spytam z ciekawości co to była za rasa psa, który dostał nozem?/ |
|
Justyna
28-12-09 20:36
Taaa. zadne dobry szkoleniowic napewno by tego nie pochwalił, wiec skrytykował. Tak samo hodowca. Polecam ksiazki Zofi mierzwinskiej i jacka Gałuszki. zresztą wpisz w wyszukiwarce WESOŁA Łapka i napisz do jacka Gałuszki meila- on prowadzi coś jak koncik porad- zobaczysz co ci odpowie.
Ten pies to mieszaniec boksera z czyms, mozliwe że z amstafem, w kazdym razie wielki, waga około 50-60kg
|
|
|