Łapki
Logo Psie Sztuczki
Strona Główna Warto Wiedzieć Sztuczki Sporty Psy Zdjęcia Forum Linki Profil
Autor Wiadomosc
Anysha

Sztuczki: 0
10-02-10 08:41

Witam, mam problem... Moja koleżanka ma sunię (kundelka) która strasznie się jej nie słucha :( Ucieka i wgl... Czy da się ją nauczyć jeszcze posłuszeństwa? Jak ją oduczyć "sadzenia się" do ludzi? I spokojnego marszu przy nodze na smyczy?

PS: Sunia ma około 1,5 lat.

Pzdr Anysha

Reklama

Ada
Offline Administratorzy

Sztuczki: 19
12-02-10 18:01

1,5 roku to jeszcze młody pies. Wszystkiego można jeszcze go nauczyć, tylko trzeba ccieć i być konsekwentnym.

Merenwen

Sztuczki: 1
24-02-10 22:54

Co znaczy "sadzenie się" do ludzi? Bo chyba nie rozumiem...

Pewnie, że się da! Chodzenie przy nodze na przykład - bierzemy smakołyk, ustawiamy psa przy nodze i smakołykiem prowadzimy tak, by przeszedł przy nodze parę kroków. Nagradzamy. Stopniowo wydłużamy dystans, dodajemy komendę słowną i coraz rzadziej używamy smaczka.

Jeśli o ucieczki chodzi, to zupełnie nie ma sensu za nią biegać, bo potraktuje to jak zabawę w berka, a wiadomo, że przed berkiem się ucieka. Lepiej samemu krzyknąć np. "do mnie", odbiec w drugą stronę i nagrodzić, jak pobiegnie za nami. Albo kucnąć, rozłożyć ręce i zawołać psiaka radosnym głosem :D. 

A&M

01-03-10 18:06

I jeszcze dodam od siebie: przede wszystkim musi wzomcnic więź z psem tj. zabawy, szkolenie poprzez zabawę, głaskanie, czochranie, smakołyki za przywoływanie, pies musi poczuc, że przy koleżance jest fajnie, że warto słuchac i przychodzic bo bedzie nagroda i zabawa. Proponuję na uciekanie- linkę, nie puszczac psa na spacerach tylko taka długa, 10 metrowa linka, kieszenie wypchane super smakołykami, zabawki i mozna zaczynac spacer podczas którego cwiczą przywoływanie (staje w miejscu, woła psa imieniem i komendą np. "Kudłacz, do mnie", zachęca psa do podejscia jeżeli stawia opory, można ochodzic w inną stronę, pokazac zabawkę. Jak tylko podejdzie- meeega radosc ze strony własciciela, smakołyki, zabawa itp, oczywiscie wszystko odbywa się na lince).

Niech cwicza też inne komendy, siad, waruj, wszystko ma byc zabawą a nie musztrą, niech uczą się sztuczek. Powodzenia :)

anitaipikus

Sztuczki: 1
11-04-10 15:35

Ja chyba wiem o co chodzi z sadzeniem ;) Czyli jak ktoś przechodzi obok to sunia się wyrywa i szczeka na ludzi tak?

© 2009 www.psiesztuczki.pl | O nas i kontakt